Activitatea A1. Evaluarea ecosistemelor de turbărie și a serviciilor de ecosisteme ale zonelor umede
Informații generale
Activitatea A1. Evaluarea ecosistemelor de turbărie și a serviciilor de ecosisteme ale zonelor umede, desfășurată în primele 6 luni ale proiectului, include 2 sub-activități:
- Sub-activitatea A1.1. Evaluarea ecosistemelor de turbărie din Regiunea de Nord-Vest, o sub-activitate ce presupune actualizarea stării de conservare cu identificarea presiunilor din cele 10 zone umede ale Regiunii de Nord-Vest. Actualizarea se va face pe baza consultării ultimelor materiale științifice din literatura de specialitate și, mai ales, pe baza ieșirilor în teren.
- Sub-activitatea A1.2. Elaborarea studiilor suport pentru obținerea actelor de reglementare în domeniul mediului, un demers necesar pentru implementarea lucrărilor de restaurare.
Obținere avize și autorizații pentru lucrările de restaurare
După un demers administrativ de mai bine de un an de zile, au fost obținute 7 avize de mediu și 5 autorizații de construcție.
Întâlnire cu proprietarii Mlaștinii de la Iaz
Drumul spre restaurarea Mlaștinii de la Iaz este presărat cu multe provocări.
Reglementare situație juridică Bălileasa
O deplasare în teren la sediul Primăriei Budureasa fost realizată la jumătatea lunii martie în vederea reglementării situației juridice a turbăriei Bălileasa.
Solicitare aviz lucrări de restaurare asociate turbăriei La Poduri
Echipa NWPEAT a fost invitată să participe la lucrările sedinței publice ordinare a Consiliului Local al comunei Ocoliș.
Testimoniale din cadrul turbăriei Onceasa
În cadrul ieșirii de teren organizată în mai 2022, împreună cu partenerii norvegieni, Dagmar Hagen și Duncan Halley au evidențiat câteva dintre caracteristicile turbăriei Onceasa.
Studii de evaluare a ecosistemelor de turbării
Rezultatele documentărilor pe teren au fost transpuse sub forma a 3 studii: studiu de biodiversitate, studiu de hidrologie-hidrogeologie și studiu de valorificare turistică sustenabilă.
Cartare habitate – Bălileasa
Habitatele regăsite în turbăria de la Bălileasa sunt 7140. Mlaştini turboase de tranziţie şi turbării mişcătoare și 91D0*. Turbării cu vegetaţie forestieră.
Pe urmele biodiversității în Ic Ponor
Sfârșitul verii s-a materializat printr-o nouă documentare pe teren în Tinovul Ic Ponor.
Cartare habitate – Lacul Manta
Zona umedă Lacul Manta adăpostește două habitate: 7110* Tinoave bombate active și 91E0* Păduri aluviale de Alnus glutinosa, Salix fragilis, Salix alba.
Cartare habitate – Iezerul Mare
Habitatul 7110*. Tinoave bombate activ ocupă suprafața întregului tinov. Deși habitatul din jurul tinovului, de tip 6520 (pajiști montane), este puternic degradat de suprapășunat, tinovul fiind într-o stare de conservare excelentă, cu specii rare precum Empetrum nigrum și Drosera rotundifolia.
Cartare habitate – Tesna Împuțită
Habitatul 91D0*. Turbării cu vegetație forestieră ocupă aproape în întregime tinovul, fiind reprezentat de o taiga cu Pinus sylvestris.
Cartare habitate – Tinovul Câmpeilor
Habitatul predominant regăsit în această turbărie este 91D0*. Turbării cu vegetație forestieră.
Cartare habitate – Ic Ponor
Cartarea habitatelor din luna august asociată Tinovului Ic Ponor este destul de eterogenă.
Cartare habitate – Mlaștina de la Iaz
Pădurile aluviale de Alnus glutinosa, aparținând habitatului 91E0*, domină Turbăria de la Iaz, respectiv asociația Thelypterido palustris – Alnestum glutinosae.
Evaluări hidrice și zboruri UAS – Tinovul Ic Ponor
Succesiunea ieșirilor în teren a continuat în luna iulie cu Tinovul Ic Ponor. La fel ca și în cazul turbăriei La Poduri, au fost actualizate informațiile cu privire la datele hidrice primare asupra calității apei și a configurației rețelei hidrografice.
Evaluări hidrice și zboruri UAS – Tinovul La Poduri
Pentru completarea bazei de date existente, privind datele hidrice primare asupra calității apei și a configurației rețelei hidrografice, a fost organizată o nouă ieșire pe teren la situl amintit.
Cartare de teren – Lacul Sec
În 16.07.2022, doi din membrii echipei de proiect NWPEAT au efectuat o cartare de teren la turbăria de la Lacul Sec.
Măsurători hidrice – Tinovul Hărniceștilor
În cadrul proiectului NWPEAT a fost efectuată o ieșire pe teren în Tinovul Hărniceștilor. Pe fondul perioadei extrem de secetoase (confirmată și de către localnici), aferentă lunii iulie, a fost parcursă la pas circa 40% din suprafața mlaștinii (vizual circa 65%).
Documentare pe teren – Tinovul Bălileasa
Documentarea în teren de la Tinovul Bălileasa s-a materializat într-o monitorizare a stării acestui ecosistem. Presiunea imediată generată de exploatările forestiere din proximitate și prezența suprapășunatului sunt câteva din aspectele remarcate pe teren.
Documentare pe teren – Lacul Sec
Cu o accesibilitate pretențioasă, turbăria de la Lacul Sec beneficiază de o poziționare excepțională peisagistic, situată la poalele Vf. Mălaia, în proximitatea Lacului Vulturilor.
Documentare pe teren la Lacul Manta
Mult mai accesibil față de Lacul Sec, Lacul Manta este situat într-o zonă acoperită de vegetație forestieră, cu un buget hidric mai bogat decât cel care definește turbăria de la Lacul Sec.
Documentare pe teren – Tinovul Hărniceștilor
Tinovul Hărniceștilor a oferit o altă perspectivă echipei proiectului NWPEAT, mult mai accesibilă ca locație, și în același timp, într-o stare de degradare mai accelerată.
Documentare pe teren – La Poduri
Alături de partenerii norvegieni, a avut loc o documentare pe teren în zona umedă La Poduri pentru stabilirea statusului arealului.
Documentare pe teren – Tinovul de la Ic Ponor
Situată într-o zonă carstică, Tinovul de la Ic Ponor se individualizează printr-un ecosistem bine conservat, aspect observat și în cadrul ieșirii în teren din luna mai 2022.
Documentare pe teren – Tinovul de la Onceasa
Un alt tinov observat de echipa proiectului în luna mai 2022 a fost Tinovul de la Onceasa, cu o situație similară ca cea întâlnită în cadrul Tinovului de la Ic Ponor.
Întâlnire reprezentanți Plopiș
Împreună cu partenerii norvegieni de la NINA, echipa proiectului NWPEAT a avut o întâlnire de lucru cu câțiva stakeholderi relevanți pentru implementarea lucrărilor de restaurare ale turbăriei.
Documentare pe teren – Lunca Ilvei
Provocatoare și din punct de vedere al accesibilității, cele două tinoave situate în Lunca Ilvei, la granița administrativă cu județul Suceava, întrunesc o serie de caracteristici specifice turbăriilor mezotrofe.
Documentare pe teren – Mlaștina de la Iaz
O parte a echipei de proiect a avut o documentare de teren la Mlaștina de la Iaz.